Saturday, 29 July 2017

Rabies atau Penyakit Anjing Gila?

Assallamualaikum...

Sekarang tengah isu panas mengenai anjing gila kan. Terutamanya yang berlaku di Serian Sarawak. Tapi korang jangan ingat Sarawak tu jauh tak boleh merebak, banyak cara penyakit itu boleh disebarkan tanpa korang sedar. Meh sini mummy kongsikan sedikit maklumat mengenai penyakit ini ok. Moga bermanfaat.

Apakah itu Rabies?
Rabies atau ( Penyakit Anjing gila) adalah sejenis penyakit secara semulajadi menjangkiti mamalia( haiwan berbulu dan berdarah panas) seperti skang , rakun , kelawar , haiwan peliharaan kucing dan anjing.



Tanda & Gelaja Rabies
Bermula dari tempat gigitan atau lain-lain tempat kemasukan virus , virus akan membiak di sepanjang sarag bermula dari saraf tunjang dan otak ke kelenjar air liur. Virus ini kadang-kadang kekal  hidup dalam keadaan "dormant" di dalam badan untuk beberapa minggu atau bulan sebelum gejala atau simtom pentakit ini mula kelihatan .

Antara tanda dan gejala rabies
  1. Pembengkakan dan kemerahan di tempat gigitan
  2. Sakit tekak , demam dan sakit kepala
  3. Cirit birit 
  4. Loya dan muntah
  5. Hilang selera makan
  6. Mengeluarkan air liur yang sangat pekat , mata berair dan tekanan darah rendah.

Rawatan
  1. Luka gigitan mesti dibasuh dengan sebersih-bersihnya dengan sabun berubat dan air
  2. Pemberian toxioid bagi tetanus dan antibiotik
  3. Pemberian vaksin Rabies
  4. Pencegahan
  5. Haiwan peliharaan perlu diberi vaksin melawan rabies
  6. Jangan sentuh haiwan liar
  7. Jangan cuba menggangu haiwan yang sedang bergaduh
  8. Jangan biarkan sampah atau makanan haiwan peliharaan terbiar diluar rumah

Vaksin pencegahan terhadap rabies perlu diberikan kepada pekerja yang bersentuhan dengan haiwan liar dan haiwan peliharaan yang tidak di imunisasi

Peranan Ibu Bapa
Ibu bapa perlu memaklumkan kepada anak-anak mereka tentang betapa pentingnya untuk menjauhi haiwan liar dan terbiar dan betapa perlunya mereka memaklumkan tentang kelakuan pelik pada haiwan termasuklah haiwan peliharaan. 

Info : Melaka Hari Ini

Thanks for Reading! Wassallam.

Friday, 28 July 2017

Misi 5 Petang

Assallamualaikum..

Yeahh! Misi kul 5 petang berjaya jugak akhirnya. Penat siut.. kah kah kah 😝😝
Biasalah disaat orang lain "byk rehat" mummy pulak banyak kelam kabut.. keh keh keh

Sebenarnya hari Jumaat adalah hati paling busy dalam segala hari bagi mummy.. Almaklum la hari jumaat hero besar paling kul 12.15 tengahari , hero kecik pulak balik pukul 1.15 tengahari ( sebab ada kelas tambahan , ni pun dah jumpa Cikgu balik cepat sikit.. kalau tak pukul 1.45 baru balik) .. so mummy agak kelam kabut la. Hero kecik pulak memang wajib nak solat jumaat, tapi nak balik salin baju.. dengan jem lagi.. memang macam lipas kudung mummy... 

Waktu dorang solat jumaat lah mummy sempat tidur sekejap dalam kereta lepaskan penat. Hehehe Usai solat jumaat , 2.10 tengahari giteww mummy hantar dorang balik rumah.. belikan nasi bagai mummy terus balik opis.. kadang-kadang tu hanya kasi duit je sebab nak balik opis hari jumaat dekat Jonker Street tu jem habis ( tu je jalan nak balik opis) . Huaaa makan pun tak sempat.. Sebab tu hari ni mummy makan nasi lemak banyak-banyak sebab tau memang tak sempat nak makan tengahari nanti.

Pukul 3.00 petang.. Meeting! Huaaa macam lagilah macam lipas kudung mummy.. balik opis je terus solat masuk meeting.. Bos pulak mood berleter almaklum la banyak benda berbangkit dan perlu di ingatkan. Mukadimah je dah 1 jam lebih.. masuk minit dan bla bla bla dah dekat pukul 4.45 petang.. hua rasa cam menangis mummy.. Sebab hero kecik Tuisyen pukul 5.00 petang.. So korang bayangkan mummy bawak kete macam mana.. hahaha Macam bawak jet pejuang hokay.. hahaha So mummy terpaksalah mintak balik awal walaupun mummy ni balik pukul 4.30 petang sebab mummy masuk keje pukul 7.30 pagi. 

Hero kecik ada satu peel, dia tak akan pergi tuisyen walaupun lambat lima mint.. ko rasa... Mau guling-guling mummy dibuatnya.. Hari lain masuk kul 5.30 petang kira okaylah.. ni masuk kul 5.00 petang.. so kalau ada kerja urgent kat opis memang pontenglah jawabnya.. hahha.. Kalau dah tiap-tiap minggu tak boleh lah..  

Sebab hari ni mummy nak janji hantar sebelum pukul 5 petang kenalah tunaikan... Janji tu ! Haruslah ditepati... 
Finally dah siap hantar semua , baru mummy boleh tarik nafas. Kalau tidak jantung tu laju mengalah ferari.. Kang tak pasal-pasal kena buat ECG.. jenuh wayer berselirat kat jantung aritu.. hahaha.. Tak mau! Tak mau!

Akhirnya tamatlah riwayat jumaat minggu ini.. Tunggu pukul 8.30 malam nanti amik hero kecik pulak... Kita bukak Silat Gayung pulak ea.. Hahhaha

Anw Thanks For Reading! Wassallam

Tapai Pulut Sarimah

Assallamualaikum..

Suka makan tapai pulut..??? Serius mummy memang hantu tapai.. Especially dulu waktu mengandungkan hero kecik dan hero besaq..  Memang giler yakmat..hahaa maaf la bahasa budak-budak wechat..keh keh keh :P 😝😝

Nasib baik kandungan mummy tak jadi apa-apa. Hehehee.. Normally kalau kat Melaka ni mummy selalunya akan cari kat Pasar-pasar borong atau Pasar Besar.. tapi kann.. nak dijadikan cerita, dua tiga kali datang memang habis sokmo.. sobbsss ( nangis bawah meja) 😝😝

Bayangkan dari bulan puasa sampai lepas raya pun tak dapat makan.. huaa sedih tau! Nak buat..?! Pernah buat sekali tak jadi.. terus merajuk tak nak buat dah.. hahhaa.. 

So kali ni terpaksa post kat facebook mintak tolong kawan-kawan kat mana ada jual.. hah! Macam tu sekali tau.. hhahaha Dasat mengidam kali ni.. 😝😝😂


Sebenarnya banyak je yang jual kat Melaka ni, cuma mummy je yang tak tau.. So hasil pemantauan mummy kat Mydin Melaka Central ada jual.. Ala yang sebelah station bus Melaka tu la.. Tapai Sarimah.. 

Sedap! 


Amik dua peket.. Licin! Tukang teman beli yang selalu merungut layan tekak mummy.. pun ngap sekali.. bila marah buat muka sekupang.. hhahaha

Tapai ni kalau makan diwaktu sejuk-sejuk lagi sedap! Sebenarnya ada few place lagi yang kawan-kawan mummy suggestkan.. Tapi tak rasa lagi, almaklum la tak gaji lagi, takleh beli banyak-banyak, kopak poket.. keh keh keh cukuplah sekadar melepas tekak.. gitewww..!!

So sapa yang suka mengidam pelik-pelik macam mummy , especially mengidam tapai ni.. bolehlah dapatkan di Mydin Melaka Central.. Cepat dan mudah je nak dapatkannya..  

Harga ? 
4 ketul dalam satu peket ni hanya RM 3.29 sen sahaja tak termasuk GST.. 

Selamat Mencuba . Thanks for Reading! Wassallam

Wednesday, 19 July 2017

PizzArt di Movida Kitchen +Terrace oleh Anchor Food Proffesional yang comel dan unik

Assallamualaikum...

Korang pernah dengar pasal Muffin Pizza...?  Atau makan mungkin.. ? Belum!  Hah! Mummy dah rasa... rasa ermm! Dapp.. Cuma kalau pizza ni dihidangkan panas-panas lagi sedap kot.. Tapi dont worry makan sejuk-sejuk pun Pizza tu masih lembut untuk dimakan.. yummmy!

Apa itu PizzArt?

PizzArt ni bukan sekadar pizza yang boleh dimakan.. malahan ianya diumpamakan seperti masterpiece dari sebuah karya seni.. Gitewww...! Sebab kita akan dihidangkan dengan pizza dalam bentuk yang berlainan dari biasa.. dari segi saiz, bentuk malahan juga rasa.

Terdapat  5 jenis  PizzArt yang bakal diperkenalkan diantara bulan Mei- september antaranya Pizza Bombs , Mini Muffin Pizza , Adjaruli Khachapuri, Pot Pie Pizzas dan juga flower pizza.  


Ini juga merupakan kerjasama bersama dengan Anchor Food Professional ... ala Anchor Food ni adalah satu jenama yang cukup terkenal dalam pembuatan kek, muffin , kuih dan pelbagai lagi jenis masakan especially butter dan juga cheesenya. Sapa pernah memasak menggunakannya cuba angkat tangan. Hehhe

Kini Anchor memperkenalkan PizzArt yang lain dari lain. Takdelah terlampau tipikal sangat bila sebut pizza kan. Saiz yang besar  dan cepat muak. Yelah kalau makan sorang jenuh jugak nak habiskan. Hahhahaa

Baru-baru ini  berkesempatanlah mummy merasai Mini Muffin Pizza dan juga Pizza Bomb ni.. Size kecik-kecik je.. Comel! Kalau tengok sekali imbas Pizza Bomb ni macam donot bulat.. tapi no no no.. Ni Pizza hokay... Terasa akan Cheese Mozarella didalamnya.. Not bad! Sedap.. tapi kalau makan panas -panas mummy rasa boleh ditarik-tarik cheese kat dalam tu.. hehe.. Even dah sejuk pun Pizza Bomb tu tak keras pun.. Dap!

Mini Muffin Pizza. Sekali imbas nampak macam muffin kan..tapi bukan hokay

Dibahagian dalam Mini Pizza Muffin

Untuk Mini Muffin Pizza ni.. sekali imbas nampak macam muffin.. dibahagian atas tu nampaklah Taburan Cheese.. dan Isinya yang sedap..So kalau korang sukakan sesuatu yang berlainan boleh lah cuba.

PizzArt yang bersaiz kecil dan menarik ini juga cukup sesuai untuk dihidangkan dan dimakan diwaktu pagi dan dijadikan sebagai snack food .

Pizza Bomb yang mummy cakap macam donat bulat tu.Gebu! 

Bahagian dalam Pizza Bomb

Dimana untuk mendapatkan PizzArt ni ?

PizzArtby Anchor ni boleh didapati di seluruh cawangan Movida , US Pizza , The Chups Grill and Mad Ben Cafe Sabah  dan beberapa lagi Cafe yang terdapat di Malaysia , Sabah dan Sarawak yang kesemuanya berjumlah 25 cawangan diseluruh Malaysia.

Bersama Chef dan juga orang kuat Anchor Food Professional



Mummy sedang menikmati Mini Muffin Pizza.

Antara blogger-blogger yang hadir.

Apalagi cepat dapat dan rasai sendiri PizzArt di cafe-cafe dan juga restoran yang terdapat berhampiran kawasan korang ye..

Thanks for Reading! Wassallam